Duurzaamheid speelt een steeds belangrijke rol in de hedendaagse samenleving. De eisen vanuit de wet- en regelgeving vormen zich hier steeds meer naar en zijn een aanleiding om aan de slag te gaan met verduurzaming. In 2030 dienen wij de uitstoot met 39 tot 50% te reduceren en in 2050 dienen we volledig energieneutraal te zijn. Anderzijds hebben we op dit moment te maken met een flinke inflatie en daarmee ook hoge energiekosten. Naast dat de meeste huishoudens hiermee te maken hebben, heeft dit uiteraard ook gevolgen voor uw bedrijf. Wat kunt u hieraan doen? Hoe kunt u energie besparen op kantoor of werkplek op korte en lange termijn? In dit artikel delen we energiebesparende maatregelen om toe te passen binnen uw organisatie.
Energie besparen: denken aan de toekomst
We ontkomen er niet aan: de toekomst op het gebied van energie-uitstoot is al voor ons bepaald. We krijgen allemaal te maken met de klimaatverandering en de gevolgen hiervan. Zoals gezegd heeft dit ook gevolgen voor de bedrijfsvoering. Veel bedrijven kampen met het dilemma om de uitstoot op een dermate wijze gefaseerd te reduceren zonder dat de bedrijfsvoering hieronder gaat leiden. Denk bijvoorbeeld aan het substitueren van fossiele brandstof of het zoeken naar leveranciers in de nabije omgeving wegens transport.
Een vrij toegankelijke stap naar CO2 neutraal – oftewel klimaatneutraal – is het toepassen van energiebesparende maatregelen op uw werkplek. Veel van deze maatregelen eisen geen drastische investeringen en zijn vrij makkelijk te integreren. Daarbij is het wel van belang om de energieverbruikers binnen uw bedrijf in kaart te brengen en daarop maatregelen te baseren.
Korte termijn maatregelen om energie te besparen
Hieronder een aantal energiebesparende maatregelen die op de korte termijn gerealiseerd kunnen worden en universeel toepasbaar zijn:
- Bewustwording bij collega’s creëren: lichten uit in ruimtes die niet gebruikt worden, verwarming een standje lager (en een dikke trui aandoen), verwarming tijdig uitzetten als je vertrekt, deuren gesloten houden, etc.
- Ledverlichting
- Bewegingsmelders en/of sensoren
- Isolerend raamfolie
- Dubbele spoelknop op de toiletten
- PC’s/Laptops instellen op energiebesparende modus
- Alle PC’s/laptops uitschakelen en oplader uit stopcontact halen aan het einde van de dag
- Klokthermostaten met overwerktimers
- Digitaliseren om het printverbruik terug te dringen (denk aan digitaal ondertekenen, documenten digitaal opslaan in directories)
- Opvangen hemelwater (voor bewatering van planten)
Lange termijn maatregelen om energie te besparen
Tevens zijn er energiebesparende maatregelen die op de langere termijn te realiseren zijn en om meer investering vragen:
- Installeren zonnepanelen
- Installeren energiezuinig luchtcirculatiesysteem
- Kantoorruimtes verwarmen middels aircosystemen
- Isoleren spouwmuren
Wettelijke verplichtingen rondom duurzaamheid
Afgezien van de eerdere genoemde maatregelen zijn er ook wettelijke verplichtingen vanuit de overheid met betrekking tot het bedrijfsleven:
- Energielabel C verplicht voor kantoren per 1 januari 2023
- De Energiebesparingsplicht met een overgangsperiode tot 1 juli 2023 (zie ook erkende maatregelenlijst (EML) kantoren)
- De Omgevingswet per 1 juli 2023
- Activiteitenbesluit Milieubeheer (meldingsplicht milieubelastende activiteiten) tot ingang Omgevingswet
Zelf meer energie besparen op uw werkplek?
Uiteraard staan wij open voor verdere toelichting omtrent het reduceren van de energie-uitstoot aangaand het kantoor, logistiek en eventuele operationele activiteiten. Wij horen graag wat wij hierin voor u kunnen betekenen.
Neem contact op met één van onze ervaren adviseurs door te bellen naar 010 26 88 015 of mail naar info@devaart.nl om te horen wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen op het gebied van bijvoorbeeld ISO 14001 of organisatieadvies. Wij helpen u graag meer grip te krijgen op uw organisatie.